Organiczna zielona herbata Moya Kukicha

  • Cena netto: 32,52 zł 40,00 zł

KUKICHA INNA NIŻ WSZYSTKIE: HERBATA Z ŁODYG I GAŁĄZEK

Herbata o łagodnym orzechowo-miodowym smaku z nutami umami i jasnym naparze powstała w rejonie Uji. To tam, po sprzedaży bardziej wartościowych liści i pąków, z pozostałych gałązek i łodyg rolnicy parzyli swoją własną herbatę inną niż wszystkie – kukichę 茎茶. Po japońsku “kuki” oznacza właśnie gałązkę, a “cha” herbatę. Kukicha świetnie sprawdza się w parzeniu na zimno metodą cold brew. Moya Kukicha pochodzi z organicznych upraw na wyspie Kiusiu i jest delikatnie prażona, dzięki czemu uzyskuje silniejszy aromat.

Kraj pochodzenia: Japonia
Waga netto: 60g
Skład: 100% organiczna zielona japońska herbata kukicha

certyfikat rolnictwa ekologicznego (zielony listek)

Ilość herbaty: 2-3g na 150ml
Czas parzenia: 2-3 min.
Ilość zaparzeń: 4
Temperatura parzenia: 70-80 st. C

WŁAŚCIWOŚCI KUKICHY

Fotosynteza zmieniająca L-teaninę w katechiny nie zachodzi w łodygach, dlatego kukicha ma wysoką zawartością tego relaksującego związku, a wyjątkowo niską zawartością kofeiny. Jest polecana w diecie makrobiotycznej jako napój odkwaszający i bogaty w wapń. Mogą ją pić dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze. Obok innych japońskich zielonych herbat jest bogatym źródłem katechin i antyoksydantów. Picie kukichy poprawia trawienie i przyczynia się do spowolnienia starzenia całego organizmu, oczyszczenia z toksyn, obniżenia poziomu złego cholesterolu, utrzymania poziomu cukru w normie, utrzymania zdrowych zębów i dziąseł, a nawet poprawy humoru. W jej liściach znajdują się dobrze przyswajalne witamina C, beta karoten, kwas foliowy, potas, wapń i fosfor.