Organiczna zielona herbata Moya Hojicha

  • Cena netto: 32,52 zł 40,00 zł
  • Niedostępny

Hojicha to wyjątek wśród japońskich herbat, a jej smak w niczym nie przypomina smaku innych zielonych herbat. Hojicha pochodzi z liści zbieranych jesienią i jest prażona w wysokiej temperaturze, przez co jej liście nabierają ciemnobrązowego koloru. Wtedy nabiera też ona swojego wyjątkowego dymnego aromatu i słodkawego smaku z karmelowo-orzechowymi nutami. W procesie prażenia hojicha traci też swoją zawartość kofeiny, dzięki czemu można ją pić przed snem, mogą ją pić dzieci i kobiety w ciąży.  

Picie hojichy pomaga regulować ilość cholesterolu oraz cukru w organizmie, a także wzmacnia układ odpornościowy. Hojichę, podobnie jak genmaichę, podaje się często w Japonii do posiłków. Można ją parzyć kilkukrotnie, choć z reguły 3 parzenia są optymalne. Moya Hojicha pochodzi z niewielkich rodzinnych i ekologicznych upraw na południowej wyspie Kiushu.  Proces jej produkcji odbywa się w Uji w Prefekturze Kioto gdzie jest też certyfikowana i poddawana rygorystycznym testom na ewentualne zanieczyszczenia.

Kraj pochodzenia: Japonia
Waga netto: 60g
Skład: 100% organiczna zielona herbata hojicha

Ilość herbaty: 2-3g na 150ml
Czas parzenia: 1-3 min.
Ilość zaparzeń: 3
Temperatura parzenia: 75-90 C.